چاپ نخستین کتاب جهان توسط گوتنبرگ، مبتکر آلمانی در چنین روزی از سال ۱۴۵۶ میلادی انجام پذیرفت.
به گزارش«محبت نیوز»اختراع فن چاپ درحقیقت به قرن ها پیش از گوتنبرگ، که نامش به عنوان مخترع چاپ در تاریخ به ثبت رسیده است، برمی گردد.
آشوریان چند هزار سال قبل از میلاد بر خشت هایی از گلرس مهر میزدند. استعمال حروف قابل انتقال نیز میان سال های ۱۰۵۱ و ۱۰۵۸ در چین آغاز شد. مخترع این حروف فردی به نام “پیشنگ” بود و حروف هم از گل رس ساخته میشد. حروف دستی و حروف قلعی که پس از آنها به کارآمد، هیچ یک رواجی نیافت، بر عکس حروف چوبی متداول شد.
تا اینکه در سال ۱۴۴۰، گوتنبرگ ظاهرن بدون اطلاع از کار چینیها، حروف قابل انتقال را اختراع کرد و برای هر یک از حروف الفبا یک حرف جداگانه به کار برد.
حروف متحرک را چینیها اختراع کردند، ولی گوتنبرگ که حرفه اش زرگری بود، آلیاژ مناسب برای ریخته گری حروف را از سرب و آنتی موآن به دست آورد و سپس نسبت هر یک از این دو فلز را به گونه ای انتخاب کرد که حروف بیش از حد سخت و نرم نباشند. وی برای مرکب چاپ هم فرمول مناسبی یافت و خلاصه با رفع موانع و حل مشکلات عمل چاپ را میسر و اجرایی کرد.
یوهان گوتنبرگ مبتکر آلمانی و مخترع ماشین حساب در ۲۸ آوریل ۱۴۰۰م در آلمان بهدنیا آمد. گوتنبرگ بعدها در استراسبورگ فرانسه، به کارهای فنی و صنعتی اشتغال پیدا کرد. تا عصر گوتنبرگ، مبتکر آلمانی، کتابها با صرف وقت و زحمت بسیار بهوسیله دست نوشته میشد و درنتیجه، کم و گرانقیمت بود و این امر موجب شده بود که تنها ثروتمندان قادر به تهیه کتاب باشند.
در آن زمان نوعی چاپ موسوم به چاپ قالبی وجود داشت که با حک کردن حروف و مطالب به صورت معکوس، آن را به سطح نرمی می فشردند تا نقش ایجاد شود.
- بیشتر بخوانیم: مزامیر داوود؛ نخستین کتابی که در ایران چاپ شده است
گوتنبرگ در سال ۱۴۵۰م تمام توان خود را برای ابداع روشی برای چاپ مصروف داشت. او به این فکر افتاد که در ابتدا باید ماده ای ارزان قیمت که قابل دسترسی همگان باشد تهیه نماید.
وی پس از تهیه مُرکب مخصوص چاپ، حروف ریز و نازک و یک اندازه را از فلز تهیه کرد و با قالب بندی آنها و زحمت فراوان موفق شد تا در ۲۵ ژانویه سال ۱۴۵۶م، صنعت چاپ را به جهان علم عرضه کند. گوتنبرگ برای چاپ اولین کار چاپی خود که “کتاب مقدس” در ۱۲۸۲ صفحه بود دست به قرض زد و چون نتوانست دین خود را ادا نماید سر و کارش به دادگاه کشیده شد و محکوم گردید تا چاپخانه و کلیه لوازم چاپ را به طلبکارانش تسلیم کند.
با چاپ کامل “کتاب مقدس” به وسیله حروف سربی متحرکی که گوتنبرگ مخترع آلمانی ساخته بود، صنعت چاپ، متولد شد. همچنین با اختراع حروف سربی متحرک، تحولی عظیم در فرهنگ نشر و مطالعه به وجود آمد و کتاب با تیراژ بالا در دسترس عموم مردم قرار گرفت و از انحصار خواص خارج شد. امروز به جز چند برگ، چیزی از چاپ اول کتاب مقدس باقی نمانده و آنها نیز درموزه های مهم جهان نگهداری می شوند.
هرچند گوتنبرگ مقروض و ورشکسته شد و دیگران کار او را ادامه دادند، با این حال، این اختراع بزرگ در سراسر جهان مورد استقبال قرار گرفت و نام او را بلندآوازه گردانید. یوهان گوتنبرگ سرانجام در ۲۳ فوریه ۱۴۶۸م در سن شصت و هشت سالگی درگذشت.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر